- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
POZOLE ROJO S CÍCEROM
Táto tradičná mexická polievka je niečo podobné ako náš guláš. Nie je tak hustá ako práve guláš, skôr sa konzistenciou podobá vývaru, ale chuť a intenzita chilli papričiek guajillo a ancho je naozaj silná. V príprave je dôležité odstrániť semienka a žily, tým docielite, že pozole nebude pikantné a pochutia si na ňom aj deti. Kto by však radšej ostrejšiu verziu, ten bude musieť pri servírovaní pridať ešte nejaké chilli omáčku. Výborne sa hodí La Meridana roja, La Anita roja, alebo El Yucateco roja.
Pozole je to chutná, sýta a predovšetkým výživná polievka. Zvyčajne sa táto polievka konzumuje na večeru, ale je to aj klasický pokrm na mexických Fiestas počas chladných zimných nocí. Ako sa hovorí nič nie je mexickejšie ako pozole! Originálne červené pozole sa varí zo sušenej hominy kukurice a bravčového krku. Sušená hominy kukrica dodáva tejto polievke neporovnateľnú kukuričnú chuť, ale výborne sa dá použiť aj ako náhrada sterilizovaná.
Hominy - sú sušené kukuričné zrná, ktoré boli ošetrené alkáliou v procese nazývanom nixtamalizácia (nextamalli je slovo z Nahuatlu pre "hominy"). Proces nixtamalizácie je základom mezoamerickej kuchyne už od staroveku. Na výrobu hominy sa zrno poľnej kukurice vysuší a potom sa zrelé (tvrdé) zrno spracuje namáčaním a varením v zriedenom roztoku lúhu (ktorý možno vyrobiť z vody a dreveného popola ). Kukurica sa potom dôkladne premyje, aby sa odstránila horká chuť lúhu. Alkalita pomáha rozpúšťať hlavnú lepiacu zložku bunkových stien kukurice, uvoľňuje šupky od zŕn a zmäkčuje kukuricu. Tiež namáčanie kukurice v lúhu zabíja klíčky, ktoré bránia klíčeniu počas skladovania. Hominy sa konzumuje v neporušených jadrách, alebo sa melie na krupicu, či múku. V mexickej kuchyni sa hominy jemne melie, aby vznikla masa. Čerstvá masa, ktorá bola vysušená a rozomletá na prášok, sa nazýva masa seca, alebo masa harina. A práve z takej múky sa vyrábajú kukuričné tortilly.
Pôvodní obyvatelia Mezoameriky varili tento pokrm už v predkolumbovskej ére. Pozole sa dá pripraviť na mnoho spôsobov, ale všetky variácie obsahujú základ z varenej kukrice - hominy vo vývare. Mäso sa zvyčajne použije bravčové, kuracie, alebo aj hovädzie. Podľa toho ako, hlboko máte do peňaženky. Keďže kukuricu hominy bežne v obchode nazoženiete, tak môžete použiť fantastickú náhradu a to cícer.
Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny. Obsahuje plnohodnotné živiny, ktoré obohacujú naše telo a organizmus. Obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici.
Budete potrebovať:
Na polievku:
4 litre vody
1,5 kg bravčového pliecka nakrájaného na kocky ( môžete pridať aj 0,5 kg bravčových rebier)
1/2 cibule
8 veľkých strúčikov cesnaku
3 bobkové listy
čajová lyžička mexického oregano
čajová lyžička mletého čierneho korenia
Soľ podľa chuti
2 plechovky cíceru v slanom náleve
Na červenú omáčku:
3 guajillo papričiek očistených bez semien a žíl
3 ancho papričiek očistených bez semien a žíl
3 strúčiky cesnaku
1/2 cibule
čajovú lyžičku mexického oregana a soľ podľa chuti
Na ozdobu:
nadrobno nakrájaná cibula, koriander, chilli omáčka, jemné plátky nakrájanej reďkovky, mexické oregano
Príprava omáčky:
Odstráňte stonky, semená a žili z chilli papričiek. Opláchnite ich v studenej vode, aby ste umyli nečistoty. Vložte do stredného hrnca spolu s cibuľou, cesnakom, korením a vodou.
Varte na miernom ohni asi 20-25 minút, alebo kým chilli nezmäknú. Odstráňte hrniec z tepla a nechajte trochu vychladnúť. Obsah dajte do mixéra spolu s jednou šálkou vody v ktorej sa chilli varilo. Rozmixujte do jemna.
Pozole:
Do veľkého hrnca pridajte vodu, cibuľu, oregano, bobkový list, nakrájané mäso, soľ a korenie.
Prikryte a priveďte tekutinu do varu. Pridajte dve šálky červenej omáčky precedenej cez jemné sitko a pokračujte vo varení na miernom ohni asi dve hodiny. Keď je mäso mäkké, vyberte a zlikvidujte kosti (ak ste pridávali aj rebrá), cibuľu, cesnak a bobkový list. Pridajte precedený a opláchnutý cícer a varte ešte asi 30 minút, alebo do mäkka. Ak je treba dochuťte podľa potreby.
Servírujte polievku v miskách, alebo tanieroch a ľubovoľne ozdobte. K polievke sa váborne hodia tortillové chipsy. Pozole sa môže uchovávať v chladničke až 5 dní, rovnako ako guláš - čím viac sa ohrieva, tým je lepšie.