Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
POZOLE ROJO S CÍCEROM
27.09.2022 RECEPTY
POZOLE ROJO S CÍCEROM
Pozole je to chutná, sýta a predovšetkým výživná polievka. Pôvodní obyvatelia Mezoameriky varili tento pokrm už v predkolumbovskej ére. čítať celé
LOSOSIE TACOS
25.09.2022 RECEPTY
LOSOSIE TACOS
Na tieto lososové tacos potrebujete len niekoľko ingrediencií... čítať celé
BRAVČOVO-ANANÁSOVÉ ŠPÍZY S CHIPOTLE MEDOVOU BARBECUE OMÁČKOU
27.05.2022 RECEPTY
BRAVČOVO-ANANÁSOVÉ ŠPÍZY S CHIPOTLE MEDOVOU BARBECUE OMÁČKOU
Ak si chcete ugrilovať niečo jednoduché a chutné, skúste tento recept. Môžete použiť klasický gril, alebo aj rúru. Jemne pikantná, sladká a korenist... čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

VŠETKO Z NAŠEJ PONUKY

CHILLI OMÁČKY

Chilli omáčka je neoddeliteľnou súčasťou mexických jedál a domácej kuchyne. Obyvatelia Mexika si k chilli papričkám budovali vzťah stáročia. Táto silná väzba je zjavná v rôznych receptúrach pikantných omáčok, ktoré sa vyrábajú po celej krajine. V skutočnosti vo väčšine reštaurácií, alebo domovoch v Mexiku nie je žiadny stôl úplne prestretý bez fľaštičky s pikantnou omáčkou. Miestni obyvatelia pridávajú tieto štipľavé kvapôčky takmer do všetkého, od hlavného jedla až po ľahké občerstvenie a koktaily. Nájdete ich v miešaných nápojoch v každom bare v Mexiku a v kinách vedľa popcornu.

Najčastejším spôsobom, akým určujeme intenzitu štipľavosti chilli papričiek, alebo pikantných omáčok je Scovilleho stupnica a jej jednotky (SHU).

Pravda je však taká, že v Mexiku si s tým ťažkú hlavu nerobia. Vystačia si s tromi stupňami pikantnosti: picante, muy picante a extra picante. Je to paradox, ale napriek tomu, že Mexiko je kolíska chilli papričiek, ich chilli omáčky nie sú práve o extra štipľavosti, ale skôr o chuti. Každá omáčka je špecifická, používa sa do nej určitý druh, alebo určitý mix druhov chilli papričiek a to všetko je doladené rôznym korením, ktoré si samozrejme každý výrobca stráži ako poklad. Preto sú mexické omáčky tak populárne a obľúbené vo svete.

Niektoré omáčky oficiálne SHU uvádzajú a  tieto údaje nájdete v popise priamo pri danej omáčke v našom e-shope. Niektoré sa však dajú len vydedukovať, podľa toho, aké chilli sa pri ich výrobe používa.

Ak by ste však predsa len chceli vedieť viac, tak sme si pre Vás pripravili malú pomôcku, ktorá Vám pomôže pri výbere tých pravých omáčok práve pre Vás. Tým ostrieľaným sa bude jednoduchšie vyberať a tým, čo s chilli omáčkami iba začínajú, alebo ich chcú niekomu podarovať, príde táto pomôcka určite vhod.

V našej ponuke nájdete štipľavé omáčky vyrobené z týchto chilli papričiek. (Za názvom uvádzame jednotky štipľavosti, čím je ich viac,  tým pálivejšie chilli je)

Poblano chilli: 2000 SHU

Guajillo chilli: 5 000 SHU 

Jalapeño chilli: 8 000 SHU

Puya chilli: 10 000 SHU

Chipotle chilli: 10 000 SHU

De Arbol chilli: 30 000 SHU

Piquin chilli: 58 000 SHU

Habanero chili: 350 000 SHU

Pre porovnanie: kápia má 0 SHU a čistý kapsaicín má 16 000 000 SHU. (Kapsaicín je rastlinný alkaloid, ktorý je zodpovedný za pálivú chuť papriky) Najpálivejšie chilli papričky sa pohybujú niekde od 600 000 do 2 000 000 SHU.

Chilli omáčky z našej ponuky zoradené podľa toho, aké chilli sa pri ich výrobe používa:

ČERVENÉ CHILLI ( nešpecifikované): TAJÍN CLÁSICO, TAPATÍO ORIGINAL 

KAJENSKÁ PAPRIKA: TEXAS PETE ORIGINAL

GUAJILLO: BÚFALO CLÁSICO, COSTA BRAVA

JALAPENO & POBLANO:  CHOLULA GREEN PEPPER

CHIPOTLE: TAJÍN CHIPOTLECHOLULA CHIPOTLE

PUYA: VALENTINA MARISCOSVALENTINA AMARILLAVALENTINA MYU PICANTE

GUAJILLO & DE ARBOL:  LA BOTANERA CLÁSICA, LA BOTANERA MUY PICANTE

DE ARBOL & PIQUIN: CHOLULA ORIGINAL, CHOLULA CHILLI LIME, CHOLULA CHILLI GARLIC 

HABANERO: CHIMAY AMARILLACHIMAY NEGRACHIMAY VERDECHIMAY ROJACHOLULA SWEET HABANEROHUICHOL PICANTE, KUT BALAM TATEMADA VERDEKUT IK TATEMADA ROJALA ANITA HABANERA MANGO, LA ANITA HABANERA MILD LIGERA, LA ANITA HABANERA ROJA, LA ANITA HABANERA VERDE, LA ANITA HABANERA XTRA PICANTE, LA MERIDANA AHUMADA, LA MERIDANA MANGO, LA MERIDANA PAPAYALA MERIDANA ROJA, LA MERIDANA TAMULADA, LA MERIDANA VERDE, EL YUCATECO HABANERA ROJA, EL YUCATECO HABANERA VERDE

 

Omáčky z našej ponuky zoradené podľa HOT STUFF stupnice štipľavosti:

 

JEMNE ŠTIPĽAVÉ

BÚFALO CLÁSICOTAJÍN CLÁSICOTAJÍN CHIPOTLETEXAS PETE ORIGINAL, CHOLULA CHILLI GARLICCHOLULA CHLLI LIME, CHOLULA ORIGINAL 

STREDNE ŠTIPĽAVÉ

COSTA BRAVACHIMAY NEGRA, CHOLULA GREEN PEPPERCHOLULA CHIPOTLELA MERIDANA, MANGOLA MERIDANA PAPAYALA ANITA HABANERA MANGOLA ANITA HABANERA MILD LIGERA, LA BOTANERA CLÁSICALA MERIDANA AHUMADATAPATÍO ORIGINALVALENTINA MARISCOSVALENTINA AMARILLA 

ŠTIPĽAVÉ

CHIMAY VERDE, CHIMAY ROJA, CHOLULA SWEET HABANERO, HUICHOL PICANTE, LA ANITA HABANERA ROJA, LA ANITA HABANERA VERDE, LA BOTANERA MUY PICANTE, LA MERIDANA ROJA, LA MERIDANA VERDE, VALENTINA MYU PICANTE, EL YUCATECO HABANERA ROJA, EL YUCATECO HABANERA VERDE, KUT BALAM TATEMADA VERDEEL YUCATECO HABANERA CARIBENA

                  EXTRA ŠTIPĽAVÉ

CHIMAY AMARILLAKUT IK TATEMADA ROJALA ANITA HABANERA XTRA PICANTE, LA MERIDANA TAMULADA, EL YUCATECO HABANERA XXXTRA HOT

Čo všetko sa dá s chilli omáčkami vyčarovať ?

Štipľavá omáčka môže byť viac než len obyčajné dochucovadlo. Tu máte pár tipov a nápadov ako začleniť vaše obľúbené štipľavé omáčky do mnohých druhov jedál. Väčšina ľudí používa chilli omáčku ako jednoduché a rýchle dochucovadlo. Trochu, alebo veľa sa dá na pečené mäso, do polievky, alebo si ním pokvapkajú pizzu. Niekto ňou dochutí fádne cestoviny, alebo nudný šunkový sendvič, ale chilli omáčka môže byť oveľa viac.   

KDE VŠADE JU MÔŽEME POUŽIŤ?

PIKANTNÉ KOKTEJLY: Chilli omáčka je ideálna na prípravu pikantných nápojov. Bloody Mary nie je dosť bloody, ak Vás trochu neštípe. Alebo čo tak Michelada, Mangonáda, Smoky Whiskey Mule, alebo pikantný uhorkový koktejl ?

VINAIGRETY/DRESINGY: Vmiešajte trochu pikantnej omáčky do zmesi oleja a octu, alebo úplne nahraďte ocot chilli omáčkou na báze octu a ochutnajte rozdiel vo svojom typickom vinaigrette. Výborný nápad je aj zamiešať trochu pikantnej omáčky do kyslej smotany a máte za pár sekúnd fantastický dresing na kuracie mäso, alebo ryby.

DIPY: Hummus, alebo Guacamole - krásne krémové a pikantné. Čo tak pridať trochu chilli omáčky do majonézy?

CESTOVINOVÁ OMÁČKA: Ušetrite čas v kuchyni zmiešaním chilli omáčky s paradajkovou omáčkou na rýchle cestoviny. Niekedy stačí jedna polievková lyžica a vaše cestoviny budú hneď o niečo chutnejšie.

BUFFALO OMÁČKA: Použite omáčku ako Texas Pete, Valentina, alebo Tapatio. Pridajte maslo na základnú buffalo omáčku. Pridajte ďalšie ingrediencie podľa vašich preferencií ako je parmezán, cesnak, bylinky a ďalšie. Premiešaje s grilovanými krídelkami, alebo stehnami a máte hotovo.

MLETÉ MÄSO: Ak pridáte jednu, alebo dve polievkové lyžice s chilli omáčkou do akejkoľvek zmesi mletého mäsa, či už ide o hamburgery, mäsové guľky, sekanú, fašírky, inak to už robiť nebudete.

CHILLI: Mexické chile con carne, alebo texaské chili s fazuľou, či bez nej... Povarte pekne pomaly, aby omáčka skutočne prenikla do chilli. Pre milovníkov gulášov je experimentovanie s chilli omáčkami doslova ich povinnosťou.

DOMÁCA CHILLI HORČICA: Vylepšite si horčicu dotykom chilli omáčky. Párky, alebo pečené klobása, domáci hot-dog bude razom o niečo chutnejší.

MARINÁDY: Pikantná chilli omáčka sama o sebe môže byť výbornou marinádou, fantázii sa medze nekladú.

CHILLI MASLO: Nechajte zmäknúť maslo, primiešajte obľúbenú chilli omáčku. Vytvarujte do nejakej formy a nechajte stuhnúť v chladničke. Úžasné na polievanie grilovaného mäsa, alebo steakov.

SUŠENÉ & MLETÉ CHILLI

Keď sa rozprávame o mexických chilli papričkách, pravdepodobne si najskôr predstavíme čerstvé, štipľavé odrody ako – jalapeňos, serranos alebo poblanos. Skutočnosťou však je, že "ťažným koňom" mexickej kuchyne sú práve sušené chilli papričky a to buď celé, pražené, alebo mleté. Ich zastúpenie je tak dominantné, že mexičania vymysleli dokonca samotné názvy pre chilli čerstvé a pre chilli sušené. Napríklad: Jalapeno po vysušení sa volá Chipotle, z Mirasol chilli sa stane Guajillo, alebo chilli Poblano sa premenuje na Ancho.

V našej ponuke aktuálne nájdete toto sušené a mleté chilli, ale do budúcna určite plánujeme túto komoditu rozšíriť. SHU uvádza jednotky štipľavosti, takže čím viac núl, tým viac páli, páli, páli...

Ancho chilli
SHU: 2 000
Pôvod: Región Puebla, Mexiko
Chuť: ovocie, slivka, hrozienka, zem, tabak, sladké drievko a káva
Popis: Vyrobené zo sušeného dozretého Poblana, Ancho Chile je vo všeobecnosti veľmi sladké. Je nevyhnutné v mexickej a juhozápadnej kuchyni. Ancho Chile sa používa v salsách, v omáčkach a v nátierkach.

Pasilla chilli
SHU: 2 000
Pôvod: Jalisco a ďalšie časti stredného Mexika
Chuť: bohatá údená chuť, hrozienka, zem, kakao, ovocie a sladké drievko
Popis: Pasilla znamená „malé hrozienka“ a je to sušená verzia Chilacu chilli. Keď je Chilaca vysušená, zvráskavie a zmenší sa, aby vyzerala ako hrozienko, alebo sušené slivky, odtiaľ pochádza aj jej názov. Pasilla Chiles sa používa v širokej škále omáčok salsas a adobos.

Guajillo chilli
SHU: 5 000
Pôvod: severné a stredné Mexiko
Chuť: komplexná, trieslová, čaj, brusnice a sladkosť
Popis: Guajillo sa vyrábajú sušením Mirasol Chile. Je to druhé najobľúbenejšie chilli v Mexiku po Ancho chilli. Používa sa aj v severnej Afrike na výrobu chilli pasty harissa. Guajillo je veľmi všestranné a používa sa takmer vo všetkých aspektoch mexickej kuchyne; vrátane salsy, polievok, duseného mäsa, nátierok a omáčok. Dokonca sa dobre kombinuje aj s čokoládou.

Chipotle chilli
SHU: 10 000
Pôvod: Veracruz, Oaxaca a Chihuahua, Mexiko.
Chuť: dym, zem, tabak, čokoláda, koža, orechy
Popis : Názov Chipotle pochádza z aztéckeho slova, ktoré znamená „údené čili.“ Chipotle sa vyrábajú zo zrelých (červených) jalapeños, ktoré sa sušia a údia niekoľko dní. Chipotles sa používajú predovšetkým v mexickej kuchyni a v kuchyni inšpirovanej Mexikom. Jeho výrazná chuť je najlepšia v omáčkach, grilovaných jedlách a iných výdatných jedlách.

De Arbol chilli
SHU: 30 000
Pôvod: Jalisco, Nayarit, región Puebla, Zacatecas a Aguascalientes, Mexiko
Chuť: trieslovinová, dymová, kyslastá a jemne horká.
Popis: Chilli de Árbol sa môže použiť v akomkoľvek jedle na dodanie jasnej a čistej pikantnosti. Používa sa do rôznych druhov chilli con carne, sáls a pikantných omáčok. Čile de Arbol sa štipľavosťou a vzhľadom podobá kajenskému koreniu. Chilli de Arbol je veľmi bežné v medzinárodných kuchyniach, ako je indická, severoafrická, španielska, thajská, čínska a americká juhozápadná kuchyňa.

Ako používať chilli?

Môžete ho pridať do polievok, duseného mäsa a rôznych iných jedál. Rovnako ho môžete použiť napríklad na výrobu vlastnej omáčky enchilada. Je to všestranné korenie, ktoré sa dobre hodí k mäsu, či už pri grilovaní kuracieho mäsa, alebo bravčového pliecka pri pomalom pečení. Skvelé je dokonca aj v omáčke na cestoviny.

 

KORENIACE ZMESI

Sazón Natural je 100% mexická spoločnosť, ktorú v roku 2009 založila Paty Serrano, žena v domácnosti s mnohými skúsenosťami v kuchyni. Snažila sa svojej rodine variť zdravé jedlá a keďže trh neponúkal dostatočnú alternatívu korenín, rozhodla sa podniknúť dobrodružstvo s tvorbou svojich vlastných. Všetky produkty sú 100% prírodné, neobsahujú žiadne chemikálie ani konzervačné látky. Neobsahujú glutaman sodný a nie sú ani geneticky modifikované. Sazon natural je spoločensky zodpovedná firma. Ich produkty vyrábajú spôsobom šetrným k životnému prostrediu.

 

SALSY

HERDEZ® Salsa je v Mexiku legendárna. Ich salsy sú vyrobené pomocou jednoduchých a kvalitných surovín, ktoré predstavujú srdce a dušu mexickej kuchyne. Ochutnajte rôzne druhy, ktoré sú tak rozmanité a lákavé ako regióny, ktorými sa inšpirovali. Nájdite si svoje obľúbené a pridajte do svojich receptov odvážnu, autentickú chuť Mexika.

Ako používať salsy?

  1. Použite ju ako dip s tortilla chipsami, alebo zeleninou!
  2. Tacos a fajitas -  ochuťte si jedlo salsou, urobte z priemernej večere niečo viac ...
  3. Grilované mäso - pridajte obľúbenú salsu!
  4. Praženica a omelety - skvelý spôsob ako pridať do jedla nejakú zeleninu a živiny.
  5. Burgery - pridajte do mäsovej zmesi pred tepelnou úpravou, alebo po nej.

 

FAZULE

V spoločnosti Isadora Beans používajú tie najkvalitnejšie fazule, ktoré sú pestované na mexických poliach. Ich produkty obsahujú odrody Pinto, Mayocoba (peruánskej) a čiernej fazule.

Fazuľa je superpotravina, ktorá má:

  • Nízky glykemický index ( fazule znižujú množstvo glukózy a triglyceridov, čo pomáha udržať v rovnováhe hladinu cukru v krvi)
  • Žiadny cholesterol ( fazuľa neobsahuje cholesterol a je považovaná za jedlo zdravé pre srdce )
  • Antioxidanty ( čierne fazule majú vysoký obsah antioxidantov, ktoré môžu pomôcť predchádzať voľným radikálom a tie zase prispievajú k predčasnému starnutiu buniek)
  • Vlákninu ( vďaka vysokému obsahu vlákniny a vody vo fazuli Isadora, budete sýti rýchlejšie a dlhšie, čím sa zníži váš denný kalorický príjem. 
  • Žiadne konzervačné látky ( fazule Isadora neobsahuje žiadne konzervačné látky. Fazule sú balené v high-tech, špeciálne navrhnutých vreckách pripravených na sterilizáciu. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že dostanete produkt s chuťou a textúrou ako žiadny iný.
  • Konzumácia potravín bohatých na vlákninu pomôže pri trávení a môže pomôcť predchádzať chorobám ako je obezita, cukrovka a rakovina hrubého čreva)

Ako používať fazule?

Vyprážané (pečené) fazule sú všestrannou a zdravou prílohou, ktorá sa podáva takmer ku každému, nielen mexickému jedlu. Urobte si lahodné taco tak, že na teplú tortillu rozotriete pečené fazule a posypete rozdrobeným feta syrom. Prípadne si môžete urobiť burrito, alebo fantastické huevos rancheros na sýte raňajky. Fazule môže byť aj vhodná príloha k praženici, alebo k varenej klobáske.

TORTILLY

V mexickej kuchyni sa pečie tortilla (spomínaná už v mayských legendách a v aztéčtine nazývaná tlaxcalli) z prevažne nixtamalizovanej kukuričnej múky a spravidla slúži po zavinutí ako základ, alebo príloha k mixu rôznych ďalších ingrediencií. V Mexiku sa jedná o často používaný kulinársky prvok, podobne ako chlieb v Európe, alebo ryža v Ázii. Obyvatelia regiónu Oaxaca v Mexiku prvýkrát vyrábali tortilly už niekedy v roku 1500 až 500 pred Kristom.

Ako správne zohriať kukuričnú tortillu?

Zakaždým, keď niekto vyberie kukuričnú tortillu priamo z obalu a začne pripravovať taco, v Mexiku sa rozplače dieťa. Neohrievať kukuričnú tortillu pred výletom do Taco zábavného parku je zločin. Celým tajomstvom je suché teplo. To stačí na to, aby sa kukuričná tortilla stala najlepšou verziou samej seba. To znamená bez oleja, žiadne maslo, žiadny tuk. Len teplo.

Vyskúšajte toto:

Tortilly hoďťe na liatinovú panvicu zohriatu na stredne vysokú teplotu a asi na 15 až 30 sekúnd ju z každej strany opečte. Ak tortilly voňajú toastovo, s niekoľkými zhnednutými alebo stmavnutými škvrnami, robíte to správne. Keď ich robíte viac ako pár, dajte ich do misky, alebo na tanier vystlaný čistou kuchynskou utierkou a zabaľte ich, aby zostali teplé.

Druhá možnosť je, že zabalíte hromadu tortíl do alobalu a vložíte ich do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 10 minút. Vo vnútri balenia sa zaparia a zostanú pekne mäkké. Uchovávajte ich zabalené, kým ich nebudete pripravení použiť. Niekedy sa odporúča pre ohriatím tortillu jemne pokropiť vodou, aby získala lepšiu vláčnosť a štruktúru.

Čo je tacos?

Taco je tradičné mexické jedlo pozostávajúce z malej kukuričnej, alebo pšeničnej tortilly s náplňou. Tortilla sa preloží a konzumuje sa rukami. Taco môže byť naplnené rôznymi náplňami, vrátane hovädzieho, bravčového, kuracieho mäsa, či morských plodov, fazule, zeleniny a syra, čo umožňuje veľkú všestrannosť a rozmanitosť. Často sú zdobené rôznymi pochutinami, ako je salsa, guacamole, alebo kyslá smotana, či zeleninou, ako je šalát, cibuľa, paradajky a chilli papričky. Tacos sú bežnou formou mexického pouličného jedla, ktoré sa rozšírilo po celom svete.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

 

 
Kontakty
(Po-Pia, 09-17 hod.)
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk