- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
TACO AL PASTOR (domáca verzia s korením SAZON NATURAL)
Taco al Pastor je určite jedným z najobľúbenejších druhov tacos. Jemné bravčové mäso sa marinuje v lahodnej omáčke, pomaličky sa griluje a nakoniec sa nakrája na tenké plátky. Čerešničkou na torte bude v tomto prípade čerstvý ananás, koriander a nakrájaná cibuľa na mäse.
Tradičným spôsobom prípravy tacos al pastor je naukladať na seba tenké plátky marinovaného bravčového mäsa na vertikálny roštový ražeň, ktorý sa nazýva "trompo". Mäso sa potom otáča pred otvoreným ohňom, až kým nie je dostatočne opečené. Keď je vonkajšia vrstva mäsa dostatočne opečená, tak "taquero" (osoba pripravujúca tacos) odreže vrstvy mäsa tak, aby sa prepiekli aj vnútorné vrstvy. Odrezané mäso z trompa padá priamo na tortillu, ktorú taquero drží druhou rukou. Byť taquerom si vyžaduje viac zručností, než by sa mohlo zdať. Taco sa potom podáva s nadrobno pokrájanou cibuľou, koriandrom, kúskami ananásu a salsou roja, alebo verde.
Pripraviť si doma taco al pastor tradičným spôsobom je skutočne veľmi ťažké, ale odvážnym tacos praje a tak prejdeme rovno na suroviny:
Budeme potrebovať:
1,5 kg bravčového karé, alebo pliecka
20 g koreniacej zmesi Taco Al Pastor
15 g koreniacej zmesi Adobo
šťavu z jednej limetky, alebo z citróna
0,5 dcl rastlinného oleja
2 dcl 100% ananásovej šťavy
1 čerstvý, alebo konzervovaný ananás
Prvý spôsob:
- Mäso narežeme na jemné plátky.
- Koreniace zmesi zmiešame s olejom, ananásovou šťavou a vytvoríme marinádu.
- Marinádou potrieme mäso a necháme marinovať v chladnička aspoň tri, štyri hodiny (najlepšie cez noc).
Namarinované mäso môžeme grilovať na grilovacej panvici, alebo na samotnom grile. Pár minút z oboch strán, tak aby bolo mäso dostatočne prepečené, ale nie vysušené. Akonáhle je mäso hotové, dáme ho bokom a ugrilujeme ananás. Tomu stačí ozaj len pár sekúnd. Hotové mäso a ananás nakrájame na malé pásiky, či kocky. Servírujeme na tortile a prelejeme našou salsou verde, alebo casera. Tí ostrieľanejší pridajú aj svoju obľúbenú chilli omáčku.
Druhý spôsob:
Druhá možnosť je, že odrežeme z čerstvého očisteného ananásu štyri kolieska. Dve kolieska dáme na dno pekáča a napicháme do nich tupou stranou štyri špajle. Na vrchné, ostré špice špajle napichujeme kúsky marinovaného masa, jedno po druhomtak, aby bolo mäso na sebe pevne naukladané. Vrch prikryjeme zvyšnými kolieskami ananásu. Dáme piecť do rúry na 150 stupňov cca tri hodiny. Poslednú hodinu prelievame štavou z pekáča. Hotové mäso zrežeme ostrým nožom, rovnako ako mexický taquero, alebo aspoň veľmi podobne :) Pri servírovaní pridáme salsu a opečený ananás.