- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
SALSA ROJA ROSTIZADA
Pečená červená salsa je výborná ku grilovanému mäsu, ale v podstate si ju vieme predstaviť skoro ku všetkému. Pár lyžíc tohto pokladu vie ochutiť tortillu, hrianku a ak máte aj plátky avokáda, vyhrali ste zdravú, labužnícku pochúťku.
Recept vyzerá zdĺhavo, ale nedajte sa odbyť, príprava je jednoduchá.
Budete potrebovať:
Tri menšie paradajky, strúčik, či dva cesnaku, tri papriky, polievkovú lyžicu oleja a soľ podľa chuti.
Predohrejte si panvicu, ideálne liatinovú a opečte si všetku zeleninu nasledovne:
CIBUĽA: položte kúsky, alebo štvrťky cibule na stredne rozohriatu panvicu a nechajte ich tam asi minútu, medzitým ju raz otočte a vyberte. Cibuľka má vyzerať jemne pripálená a mäkká.
CESNAK: neolúpaný cesnak dajte na stredne rozohriatu panvicu a minútku restujte. Dvakrát, či trikrát hootočte, aby sa opiekol pekne rovnomerne. Šupka má byť jemne spálená. Pred ďalším použitím cesnak olúpte.
PARADAJKY: celé paradajky opečte na sucho na panvičke, asi 8 min. Otáčajte každé dve minúty, aby sa opiekli rovnomerne. Na pohľad budú paradajky spálené a zmäknuté. Väčšie paradajky, ktoré budú vyzerať ako nedopečené, zabaľte do alobalu a nechajte ich dôjsť vo vlastnej pare.
PAPRIKA: do sáls sú ideálne papriky ako poblano, serrano, jalapeňo a podobne.
Keďže ich bežne v chladničke nemáme, uspokojíme sa s našimi a pikantnosť a chuť docielime chilli omáčkou, alebo sušeným chilli.
Ak máte plynový šporák, jedným zo spôsobov je jednoducho klieštikmi uchopiť papriku a otáčať ju nad plameňom, asi 5 min. Šupka papriky sa má úplne spáliťaž sčernať, ale zároveň aj úplne zmäkne. Po upečení dajte papriky do plastového vrecka na 5 minút, aby sa papriky zaparili. Potom ich vytiahnite a stiahnite z nich šupku. Ak chcete aby salsa mala výraznejšiu chuť, nechajte na paprike aj pár kúskov spálenej šupky. Papriky v žiadnom prípade neoplachujte, inak by stratili svoju chuť. Nakoniec papriky po dĺžke rozrežte a odstráňte semienka a stred papriky.
Ak ste modernejší a v kuchyni u vás vládne indukčná doska, opekajte papriky jednoducho na panvici asi osem až desať minút. Otáčajte kvôli rovnomernému opečeniu.
Tretí spôsob je dať papriky na papier na pečenie a vložiť na dve minúty do rúry, ktorá je rozpálená na 200 stupňov. Po minúte ich otočte.
Štvrtý spôsob je vonkajší gril, či už plynový, alebo na uhlie. Po upečení paprík pokračujte rovnakým postupom k zapareniu papriky.
Ak máte všetko dosýtosti opečené, ideme do finále. Zeleninu dajte do mixéra, alebo mažiara a rozmixujte na vami obľúbenú konzistenciu. Zmixujte si to do jemna, alebo si v salse nechajte kúsky zelenín.
Ku konečnej úprave si znova vezmeme obľúbenú panvičku a naposledy si ju predhrejeme na strednú teplotu a pridáme trichu oleja. Vlejeme si náš zmixovaný, alebo vymažiarovaný produkt do panvice a necháme asi 5 minút jemne vrieť. Sľubujeme, že osolením, prípadne okorením to končí, my ešte pridávame sušené chilli, alebo chilli omáčku. A máme to... 😊
HOT STUFF TIP: do salsy pridajte pár kvapiek z niektorých omáčiek: Cholula Chipotle, Cholula garlic, Cholula sweet habanero, alebo La Meridana Ahumada, či Tamulada. Výraznejšiu chuť docielite aj pridaním sušeného chilli, alebo konzerovaného chipotle v adobo náleve.