Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50 € a máte dopravu ZADARMO
  1. Úvod
  2. Blog
  3. RECEPTY
  4. POLLO FAJITAS
04.03.2022
RECEPTY

POLLO FAJITAS

V súčasnosti je jedlo Fajita známe vo všetkých mexických, alebo texasko-mexických reštauráciách.
Mäso z ktorého sa toto jedlo pripravuje može byť hovädzie, kuracie, či morské plody a dokonca sa dajú nájsť aj reštaurácie, ktoré ponúkajú zeleninovú verziu. Zaujímavé je, že keď jedlo prvýkrát vzniklo, bolo pripravované z odrezkov hovädzieho mäsa, ktoré sa považovalo ako "odpad" po rozobraní hovädzieho dobytka.



Jedlo Fajitas vzniklo koncom 30-tych rokov dvadsiateho storočia vďaka mexickým rančerom, ktorí pracovali v Texase. V týchto časoch sa bežne za prácu platilo mäsom, ktoré pochádzalo zo zvyškov rozrobeného hovädzieho dobytka. Zväčša to bola hlava, vnútornosti a rôzne iné odrezky. A práve jedným z tých odrezkov bol aj takzvaný skirt steak.

 


Skirt Steak je odrezok mäsa z dlhého a plochého svalu, ktorý sa nachádza pozdĺž rebier na oboch bokoch zvieraťa. Sval je pokrytý blanou, ktorá sa pred tepelnou úpravou odstraňuje. Mäso má podobne hrubú štruktúru vlákien ako Flank steak. Skirt steak je ale chuťovo výraznejší, mäkší a krehkejší.



Slovo Fajita pochádza zo španielskeho slova „Faja“, čo sa dá preložiť ako pás.
A slovo Fajita vlastne znamená „malý pásik“.

Mexickí rančeri sa rýchlo naučili, ako premeniť toto "podradné" mäso tak, aby sa z neho stala obľúbená lahôdka v celom Mexiku a Texase. V sedemdesiatych rokoch už bolo Fajitas bežnou súčasťou menu v mexických reštauráciách. Fajitas sa bežne podáva spolu s pšeničnými, či kukuričnými tortillami. Servíruje sa na horúcej panvici, aby všetko zostalo čo najdlhšie teplé.



Výborná a zároveň aj cenovo dostupnejšia je aj verzia Fajitas s kuracím mäsom.
Ak budete postupovať podľa nášho receptu, tak si dokážete doma pripraviť tie najjemnejšie, najšťavnatejšie a najchutnejšie kuracie fajitas, ktoré sú plné chuti.
Ich príprava je neuveriteľne jednoduchá!

Budeme potrebovať:
Olivový olej asi tri polievkové lyžice
Šťavu z jednej limetky a rovnaké množstvo vody
Koreniacu zmes FAJITAS - dve, tri polievkové lyžice
600 g kuracieho mäsa nakrájaného na pásiky- buď kuracie prsia, alebo vykostené kuracie stehná.
3 papriky nakrájané na pásiky (zelenú, žltú, červenú, čím viacej farieb, tým viacej chutí a pestrosti)
1 cibuľu nakrájanú na pásiky
Tortilly - pšeničné, alebo kukuričné

Kuracie mäso nakrájajte na pásiky, zalejte marinádou (zmes oleja, limetkovej štavy, Fajita korenia a  vody ) a nechajte marinovať minimálne 30 minút. Ideálne je však nechať mäso marinovať cez noc v chladničke.



Vo veľkej liatinovej panvici zohrejte olej na strednú teplotu, pridajte tenké marinované pásiky kuracieho mäsa s marinádou a restujte 4-5 minút z každej strany, alebo kým nie je mäso hotové.
Mäso vyberte a dajte bokom. V prípade potreby pridajte do panvice viac oleja a následne vložte nakrájané papriky a cibuľu.Restujte desať minút, sem tam premiešajte, kým papriky a cibuľa nezačne karamelizovať a mäknúť.

Vráťte kuracie mäso na panvicu a prehrejte. Podávame na zohriatych tortillách a prelejeme obľúbenou chilli omáčkou! Pre nás je to jednoznačne Cholula Garlic.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

 

 
Kontakty
(Po-Pia, 09-17 hod.)
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk