- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké
Blog

27.09.2022
RECEPTY
POZOLE ROJO S CÍCEROM
Pozole je to chutná, sýta a predovšetkým výživná polievka. Pôvodní obyvatelia Mezoameriky varili tento pokrm už v predkolumbovskej ére.
čítať celé

25.09.2022
RECEPTY
LOSOSIE TACOS
Na tieto lososové tacos potrebujete len niekoľko ingrediencií...
čítať celé

27.05.2022
RECEPTY
BRAVČOVO-ANANÁSOVÉ ŠPÍZY S CHIPOTLE MEDOVOU BARBECUE OMÁČKOU
Ak si chcete ugrilovať niečo jednoduché a chutné, skúste tento recept.
Môžete použiť klasický gril, alebo aj rúru. Jemne pikantná, sladká a korenist...
čítať celé
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
POLLO ASADO
POLLO ASADO (Mexické pečené kura)
Rôzne variácie tohto receptu nájdete v Mexiku, Portoriku, na Kube a v Karibiku.My sme sa pochopiteľne rozhodli pre mexickú verziu. Ideálne je kura grilovať, ale môžete ho aj upiecť v rúre, rovnako ako my.

Kurča sa marinuje v marináde z olivového oleja, pomarančovej šťavy, limetkovej šťavy, cesnaku, tekutého achiote, sušeného mletého guajilla, oregana, mletej rasce a trochu soli a korenia. Marinované kura necháme v chladničke aspoň 1 hodinu, ale ak si zdriemnete na 3, bude to lepšie aj pre kura.

Tak ako mnoho iných mexických receptov, aj tento je veľmi jednoduchý a rýchly. V prípade Pollo Asado sa chuť vytvára marinovaním kurčaťa v množstve citrusovej šťavy a zmesi korenín, vrátane achiote a ďalších bežne používaných korení.

Budete potrebovať:
Kura - použite celé, naporcované kura, alebo vaše obľúbené časti, ako sú stehná, prsia alebo ich kombinácia. Môžete použiť aj vykostené kuracie mäso a skrátite si tým aj čas varenia.
1 dcl olivového oleja (alebo akýkoľvek rastlinný olej)
šťava z dvoch stredných pomarančov
šťava z jednej limetky
5 strúčikov cesnaku nakrájaného na jemné plátky
1 dcl achiote tekuté
1 polievková lyžica sušeného guajillo chilli
1 polievková lyžica mletej červenej papriky ( kto to chce pikantné, tak chille de árbol)
1 polievková lyžica oregana (ideálne mexického)
šťava z dvoch stredných pomarančov
šťava z jednej limetky
5 strúčikov cesnaku nakrájaného na jemné plátky
1 dcl achiote tekuté
1 polievková lyžica sušeného guajillo chilli
1 polievková lyžica mletej červenej papriky ( kto to chce pikantné, tak chille de árbol)
1 polievková lyžica oregana (ideálne mexického)
1 čajová lyžička mletej rasce
soľ a čierne korenie podľa chuti
Ozdobenie - jarná cibuľka, kolieska limetky
1. Zmiešajte olivový olej, citrusové šťavy (pomarančová šťava, limetková šťava), cesnak, achiote, papriku, oregano, rascu a trochu soli a korenia. Kuracie mäso dajte do nádoby a nalejte na neho marinádu - môžete použiť aj veľké uzatvárateľné vrecko.
2. Dajte kura do chladničky a marinujte aspoň jednu hodinu. Najlepšie však tri.
3. Vyberte kura z marinády a marinádu si ponechajte. Rozložte kuracie mäso do pekáča, alebo liatinovej panvice a dajte piecť pri 220 stupňov asi 25-30 minút, alebo kým sa kura neupečie. V polovici pečenia kuracie kúsky otáčajte a polievajte marinádou, ktorú ste si dali bokom.
Podávame s ryžou, či už arroz blanco, roja, alebo verde. Dobrú chuť.
soľ a čierne korenie podľa chuti
Ozdobenie - jarná cibuľka, kolieska limetky
1. Zmiešajte olivový olej, citrusové šťavy (pomarančová šťava, limetková šťava), cesnak, achiote, papriku, oregano, rascu a trochu soli a korenia. Kuracie mäso dajte do nádoby a nalejte na neho marinádu - môžete použiť aj veľké uzatvárateľné vrecko.
2. Dajte kura do chladničky a marinujte aspoň jednu hodinu. Najlepšie však tri.
3. Vyberte kura z marinády a marinádu si ponechajte. Rozložte kuracie mäso do pekáča, alebo liatinovej panvice a dajte piecť pri 220 stupňov asi 25-30 minút, alebo kým sa kura neupečie. V polovici pečenia kuracie kúsky otáčajte a polievajte marinádou, ktorú ste si dali bokom.
Podávame s ryžou, či už arroz blanco, roja, alebo verde. Dobrú chuť.

HOT STUFF TIP
Určite v tomto recepte nevynechajte mexické sušené guajillo! Je to jedno z najobľúbenejších sušených chilli v mexickej kuchyni. Spolu s ancho chiles a chiles de árbol tvoria „svätú trojicu“. Chuťový profil guajillo je sladký, ovocný a mierne pikantný, takže si pokojne doprajte do receptu vrchovatú lyžicu.