- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
NACHOS
Tento lahodný pokrm vznikol v reštaurácii Victory Club v roku 1940.
Viedol ho vtedy Ignacio Anaya García a všetko začalo nevinnou požiadavkou stálej zákazníčky Mamie Finan. Bola v podniku so svojimi priateľkami a chcela ochutnať niečo, čo ešte nemala....
Anaya pri vstupe do kuchyne netušil ako jej vyhovieť, ale keď zbadal čerstvo upražené tortilly, kúsok syra a jalapeňo papričky, nová lahôdka bola na svete. Zákazníčka s priateľkami boli také spokojné, že chceli vedieť, čo si majú pýtať nabudúce. Ignác sa zamyslel a skromne jedlo nazval " Nachova špecialita ". A keďže v severomexickej španielčine je Nacho prezývkou pre Ignacia, jeho meno je dnes známe a ľudia si ho spájajú s niečím veľmi chutným.
Jedlo sa stalo tak vyhľadávaným, že majiteľ reštaurácie Victory Clubu ho zaradil do jedálneho lístka.
Keď sa Victory Club v roku 1961 zatvoril, Anaya si otvoril svoju vlastnú reštauráciu Nacho's. Hoci pôvodné nachos obsahovalo iba tri ingrediencie, dnes ho môžete ochutnať s hocičím, čo máte radi.
Budete potrebovať:
1.
500 g mletého hovädzieho mäsa
½ cibule, nakrájanej nadrobno
½ šálky kuracieho vývaru
soľ, čierne korenie podľa chuti
Taco korenie: 1 čajovú lyžičku chille de Arbol, 1 čajovú lyžičku korenia Tacos, 1 čajovú lyžičku korenia Adobo, ½ čajovej lyžičky mletej rímskej rasce, ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
Taco hovädzie mäso
Na panvici si opražíme mleté hovädzie mäso, kým nebude v strede sotva ružové. Na jednej strane panvice necháme tuk a do tuku pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Trošku osmažíme a zmiešame s mäsom. Pridáme soľ, čierne korenie podľa chuti. Následne zalejeme kuracím vývarom. Zmes necháme ešte 2 až 3 minúty redukovať, kým nám to nezhustne a nakoniec pridáme Taco korenie a premiešame.
2.
Queso ( syr )
250 g strúhaný syr čedar
30 g maslo
30 g hladká múka
2-3 dcl plnotučné mlieko
soľ
Postup:
Na prípravu zápražky pridáme do veľkého hrnca na strednej teplote maslo a keď sa rozpustí a začne peniť, tak ho zasypeme múkou. Šľaháme a varíme spolu asi 1 minútu, potom prilievame studené mlieko veľmi pomaličky , aby sme zabránili hrudkám. Asi po dvoch minútach dosiahneme hustú konzistenciu a je čas pridať nastrúhaný čedar. Miešame, kým sa syr neroztopí. Konzistencia má byť hladká, vláčna a bez hrudiek.
3.
Obľúbené tortillové chipsy (2-3 balenia)
Nakrájané nakladané jalapenos
Paradajky nakrájané na kocky
Biela, alebo červená cibuľa nakrájaná na kocky
100 g strúhaného syru čedar
100 g strúhaného syru gouda
Nachos
Na liatinovú panvicu dáme prvú vrstvu lupienkov, pridáme štedrú posýpku ručne strúhaných syrov, opatrne posypeme tacos mäsom a pokvapkáme quesom. Pridáme nakrájanú bielu cibuľu, paradajky a niekoľko jalapeños. A aby toho nebolo málo, takto urobíme ešte ďalšie 2 vrstvy. Ak panvicu vládzeme zdvihnúť, vložíme ju do rozohriatej rúry a pečieme 20 minút pri teplote 180 stupňov.