- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
GUACAMOLE
Guacamole je jedným z najjednoduchších mexických receptov. Potrebujete na neho malé množstvo ingrediencií a skvele sa kombinuje s množstvom iných pokrmov. Podávať ho môžete s chrumkavými tortillovými chipsami, alebo ako prílohu ku grilovanému, alebo pečenému mäsu.
Chuť guacamole je tak dobrá, aké dobré je avokádo, ktoré k príprave použijete. K tomu, aby ste vybrali perfektne dozreté avokádo, tak vyberajte tie, ktoré majú tmavozelenú farbu. Šupka by sa mala dať jemne stlačiť, keď na ňu zatlačíte. Ak bude avokádo príliš tvrdé, znamená to, že ešte nie je dostatočne dozreté, ak bude príliš mäkké tak, je prezreté.
Budeme potrebovať:
2 zrelé avokáda
soľ podľa chuti
štvrtku bielej ( červenej ) cibule, nakrájanej na malé kocky
1 čerstvá chilli paprička, alebo chilli omáčka ( napríklad El Yuateco verde )
2 polievkové lyžice nasekaného koriandru
Tortillové chipsy
- Nožom rozrežte avokádo na polovicu, zatočte a uvoľnite tak obe polovice, nožom vyberte jadro.
- Lyžicou vydlabte vnútro avokáda a dajte do misky, potom avokádo roztlačte vidličkou. Môžete roztlačiť úplne na jemno, ale , ak chcete môžete nechať aj malé kúsky.
- Osoľte a potom pridajte aj ďalšie ingrediencie.
- Ihneď podávajte.
- V Mexiku je často zvykom ponechať jadro avokáda a dať ho do stredu guacamole. Niektorí veria, že spomalí jeho oxidáciu a vďaka tomu vydrží dlhšie čerstvé a nezmení farbu. Iní ich zase dávajú len ako dekoráciu.
- Papričky, ktoré sa bežne používajú k príprave guacamole sú serrano, alebo jalapeno, ale môžete použiť aj habanero, alebo sušené chilli de arbol, či zakvapnúť nejakou chilli omáčkou, ktorá nie je na octovej báze.
- Niektorí kuchári pridávajú do guacamole aj limetkovú šťavu, kvôli oxidácii, navyše limetka dodá pokrmu aj trochu kyslosti.
- Ak nebudete podávať guacamole ihneď, obaľte misu potravinárskou fóliou tak, že sa fólia bude dotýkať guacamole, to pomôže, aby sa farba nezmenila. Ak predsa len nejaká časť zoxiduje, jednoducho ju odstráňte lyžicou.
- Ja pridávam do guacamole šťavu z limetky a aj cesnak, ale len jeden strúčik pretlačený cez lis.