- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
COCHINITA PIBIL & NAKLADANÁ CIBUĽA
Cochinita Pibil (kočiníta píbíl) je recept z polostrova Yucatán v Mexiku. Je to pomaly pečené bravčové mäso, tradične sa používa celé prasiatko, preto slovo Cochinita – prasiatko. Namiesto prasiatka sa však bežne používa aj bravčové plece, alebo krkovička. Bravčové mäso sa marinuje v kyslej marináde a potom sa pomaly pečie, až kým sa mäso nerozpadáva.
Účelom tejto kyslej marinády je, aby bolo mäso jemné a krehké.
Kyslá marináda sa tradične skladá z horkých pomarančov, známych aj ako sevillské pomaranče. U nás nie sú bežne k dispozícii a tak ich môžete nahradiť zmesou limetkovej, citrónovej a pomarančovej šťavy. Farba v Cochinita Pibil pochádza zo semien annatto, ktoré sú mleté, alebo vyrobené ako pasta - bežne známa ako Achiote. Achiote dodáva bravčovému mäsu špecifickú chuť.
U nás v e-shope nájdete v ponuke Achiote marinádu v tekutom stave a je vnej už všetko. Stačí, ak túto marinádu už len na mäso nalejete a necháte marinovať 3 hodiny.
V pôvodnom recepte sa dostatočne dlho marinované mäso zabalí do banánových listov a umiestni sa na horúce kamene v podzemnom ohnisku. Tam je pochované na dlhé hodiny - tu prichádza na vysvetlenie pôvodu slova pibil - čo je vlastne mayský výraz pre slovo - pochovaný.
Tí, ktorí nemajú vypestované banánové listy na balkóne a ani nedisponujú podzemným ohniskom, budú musieť do špajze pre tlakový hrniec, alebo naštartovať rúru..
Cochinita Pibil nie je vôbec pikantná, takže tí, čo štipľavosť k životu potrebujú, vyberú si u nás v e-shope. Pomaly upečené mäso bude mäkké, krehké a ľahko sa bude rozpadávať. Cochinita Pibil sa servíruje na kukuričných tortilách, obložených nakladanou červenou cibuľou. Tú si naložíme počas pečenia bravčového mäsa.
Než sa dostaneme k receptu, musíme spomenúť, že Cochinita Pibil sa dá variť na veľmi veľa spôsobov. Mnohé recepty vyžadujú dlhé hodiny príprav, my však ponúkame ten jednoduchší a samozrejme výborný recept.
Budeme potrebovať:
1,5 kg bravčového pleca
1,5-2 dlc achiote liquido
2 na jemno nakrájané strúčiky cesnaku
1 čajovú lyžičku mexického oregana
1 čajovú lyžičku majoránu
1 čajovú lyžičku tymiánu
1 čajová lyžička soli, upraviť podľa chuti
asi 2 cm tyčinka škorice ( môžete vynechať )
2-3 bobkové sušené listy
1. nakrájame mäso na veľké, asi 8 cm kocky, vložíme do nádoby a prelejeme tekutým achiote. Premiešame a dáme marinovať do chladničky na tri hodiny, nie dlhšie.
2. Namarinované mäso dáme do tlakového hrnca, pridáme korenie a varíme 1 hodinu. Uistíme sa, že mäsko je jemné a ľahko sa rozpadáva.
Kým sa bravčové pečie, pripravíme si nakladanú červenú cibuľu.
Nakladaná červená cibuľa pre Cochinita Pibil
1 čajová lyžička mexického oregana
2-3 červené cibule nakrájanej na pásiky
1 liter vody
1-2 bobkové listy
2-3 kusy nového korenia
3-5 kusy čierneho korenia
1 dcl vody
1 dcl octu
štipku soli
Mexické oregano "opečieme" v malej panvici na stredne vysokej teplote asi 30 sekúnd. Odložíme nabok vychladnúť. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Do hrnca nalejeme asi liter vody a privedieme do varu. Do vriacej vody pridáme nakrájanú cibuľu a vypneme. Po 2 minútach cibuľu rýchlo scedíme. Scedenú cibuľu dáme do nádoby a pridáme ocot, vodu, oregano, bobkový list a zvyšok korenia. Dochutíme soľou a dobre premiešame. Po pár hodinách v chladničke je cibuľa pripravená na jedenie.
Mäkké a krehké mäsko preložíme z hrnca do nádoby, vidličkami ho natrháme na vlákna a prelejeleme všetkou šťavou z hrnca.
Podávame s teplými kukuričnými tortillami a nakladnou cibuľou. Tí, čo to majú radšej ostrejšie, odporúčame preliať omáčkou KUT BALAM TATEMADA VERDE. Táto silne pikantná zmes tatemado habanero je ochutená cesnakom, cibuľou, koriandrom, soľou, pomarančovým a citrónovým esenciálnym olejom.
Náš tip: hotové jedlo jedzte osamote, olizovať si prsty pred hosťami by nemuselo vyzerať najvhodnejšie.