


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
- Úvod
- CHILLI OMÁČKY
CHILLI OMÁČKY
Chilli omáčka je neoddeliteľnou súčasťou mexických jedál a domácej kuchyne. Obyvatelia Mexika si k chilli papričkám budovali vzťah stáročia. Táto silná väzba je zjavná v rôznych receptúrach pikantných omáčok, ktoré sa vyrábajú po celej krajine. V skutočnosti vo väčšine reštaurácií, alebo domovoch v Mexiku nie je žiadny stôl úplne prestretý bez fľaštičky s pikantnou omáčkou. Miestni obyvatelia pridávajú tieto štipľavé kvapôčky takmer do všetkého, od hlavného jedla až po ľahké občerstvenie a koktaily. Nájdete ich v miešaných nápojoch v každom bare v Mexiku a v kinách vedľa popcornu.
Najčastejším spôsobom, akým určujeme intenzitu štipľavosti chilli papričiek, alebo pikantných omáčok je Scovilleho stupnica a jej jednotky (SHU).
Pravda je však taká, že v Mexiku si s tým ťažkú hlavu nerobia. Vystačia si s tromi stupňami pikantnosti: picante, muy picante a extra picante.
Je to paradox, ale napriek tomu, že Mexiko je kolíska chilli papričiek, ich chilli omáčky nie sú práve o extra štipľavosti, ale skôr o chuti. Každá omáčka je špecifická, používa so do nej určitý druh, alebo určitý mix druhov chilli papričiek a to všetko je doladené rôznym korením, ktoré si samozrejme každý výrobca stráži ako poklad. Preto sú mexické omáčky tak populárne a obľúbené vo svete. Niektoré omáčky oficiálne SHU uvádzajú a tieto údaje nájdete v popise priamo pri danej omáčke v našom e-shope. Niektoré sa však dajú len vydedukovať podľa toho, aké chilli sa pri ich výrobe používa.
Ak by ste však predsa len chceli vedieť viac, tak sme si pre Vás pripravili malú pomôcku, ktorá Vám pomôže pri výbere tých pravých omáčok práve pre Vás. Tým ostrieľaným sa bude jednoduchšie vyberať a tým, čo s chilli omáčkami iba začínajú, alebo ich chcú podarovať, príde táto pomôcka určite vhod. Sprievodcu chilli omáčkami nájdete TU