- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
CARNITAS DE PORK BELLY
CARNITAS DE PORK BELLY, alebo ako sme mexický bôčik varili...
Carnitas sa pripravujú z bravčového mäsa ako napríklad krkovička, alebo pliecko.
Existuje však aj variant z bôčika a ten sme si ako rýdzi slováci vybrali my.
Recept znova vyzerá hrozivo, ale je jednoduchý a výsledok prekvapivo chutný...
Budete potrebovať:
1,5 kg bravčového bôčiku bez kože
500 g bravčovej masti
1 veľký pomaranč
1/2 citrónu
8 strúčikov olúpaného cesnaku
6 bobkových listov
0,5 litra vývaru, alebo piva
20 g soli
mexické oregano (voliteľné)
K servírovaniu:
teplé kukuričné tortilly
arroz blanco
salsa verde
Pikantná omáčka La Meridana mango, alebo papaya
- Bôčik nakrájate na obdĺžniky a ak chcete, vrchnú časť narežte na mriežky. Poriadne ho osoľte z oboch strán a dajte na hodinu do chladničky.
- Vo väčšom hrnci nechajte roztopiť bravčovú masť a vložte do nej kúsky bôčika. Nechajte pár minút bôčik pražiť v masti, následne pridajte šťavu z pomaranča a polovice citrónu, ak sú bio, tak môžete vložiť aj vyžmýkané kúsky. Prilejte vývar, alebo aj pivo, ideálne Corona. Nechajte variť na stredne vysokej teplote.
- Keď dosiahnete bod varu, teplotu stiahnite a pridajte bobkový list, cesnak a kto má rád oregano, skúste mexické. Nechajte na miernej teplote variť asi hodinu, alebo kým nebude mäso mäkké. Mäso raz za čas obráťte.
- Ak je mäso mäkké, zvýšte opäť teplotu tak, aby sa začala voda odparovať. Mäso sa postupne začne smažiť vo vlastnom tuku a masti.
- Znížite teplotu a opatrne pokračujte vo varení mäsa s častým miešaním tak, aby sa nepripálilo, ale krásne zhnedlo. V tomto bode pochopíte, aké dôležité bolo mať bôčik bez kože. Ak by ste na bôčiku kožu nechali, začala by praskať a v kuchyni by ste mali vymaľované v odtieni bravčovej masti.
Nás toto riziko neodradilo a napriek tomu sme si kožu na bôčiku ako praví rebeli nechali. Carnitas vyzerali nádherne, ale ku koncu nám už všetko jedno nebolo 😊
Mäso sa neuveriteľne podáva s bielou ryžou, alebo na kukuričných tortilách preliate salsou verde.
HOT STUFF tip: arroz blanco s trochou jarnej cibuľky a omáčkou La Meridana Papaya, alebo Mango urobí divy.