- Štítky blogu
- chipotle
- bravčové mäso
- kukuričné tortilly
- kuracie
- chipotle adobo
- kuracie mäso
- škorica
- ryža
- chilli
- la meridana
- nakladané jalapenos
- salsa verde
- achiote
- ananás
- valentina
- losos
- mäso
- fazuľa
- tacos
- lemon-pepper
- hovädzie
- tajín
- mango
- tomatillos
- cestoviny
- tipy
- grilovanie
- laanita
- tortilly
- paprika
- fajitas
- chile de arbol
- guajillo
- nakladaná cibuľa
- špagety
- história
- pasilla
- polievka
- abuelita
- čokoláda
- studené nápoje
- letný drink
- adobo korenie
- ryby
- salsa
- cícer
- ancho chile
- guajillo chile
- sladké



Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.
ATOLE DE ARROZ
Atole, pôvodne z aztéckeho jazyka Nahuatl ( ātōlli ) je tradičný nápoj mexického pôvodu. Tento horúci nápoj je bežne zahusťovaný zmesou kukuričnej múky masa harina, alebo kukuričným škrobom. Pre mnohých ľudí žijúcich v odľahlých oblastiach Mexika je jedným z každodenných pokrmov a podáva sa k raňajkám, alebo k večeri.
Už od dôb pred príchodom Španielov je atole považované skôr za jedlo, ako nápoj. Aj v dnešných dňoch niektorí farmári, než začnú pracovať, tak vypijú na raňajky iba atole. Tento hustý a výživný nápoj dodáva silu, zvlášť počas chladných mesiacov.
Atoles sa však nepripravuje len z kukuričnej múky, ale dá sa pripraviť aj z ryže.
Atole de arroz je klasickou medicínou pri problémoch so žalúdkom, pokiaľ sa pripraví len s vodou, škoricou a trochou cukru. Podáva sa ľuďom, ktorí majú diétu, alebo tým, ktorí bojujú s črevnou chrípkou.
Samozrejme si toto ryžové atole môžete pripraviť len tak 😉
Budete potrebovať:
100 g krátkozrnnej ryže
700 ml vody
1 celú mexickú (cejlónsku) škoricu
700 ml plnotučného mlieka
70 g cukru
mletá škorica na posypanie
1. Do stredne veľkého hrnca dajte ryžu, vodu a celú škoricu. Na stredne vysokej teplote priveďte k varu a potom znížte teplotu na nízku a varte 20 minút, občas zamiešajte.
2. Pridajte mlieko, cukor, zamiešajte a nechajte to celé prepojiť. Odoberte polovicu ryže.
3. Ryžu, ktorú ste odobrali, dajte do mixéra a najemno ju rozmixujte.
4. Rozmixovanú ryžu vráťte do hrnca a pokračujte vo varení, než opäť príde tekutina k varu a jemne zhustne.
5. Vyberte celú škoricu a podávajte atole v obľúbených hrnčekoch, ak chcete môžete nápoj ozdobiť mletou škoricou.
Ak vám atole zostane, tak počkajte kým úplne vychladne a potom dajte hrniec do chladničky, tam vydrží aj tri dni. Ohrievajte v hrnci na nízkej teplote asi 10 minút.
Samozrejme môžete miesto škorice použiť napríklad vanilkový struk, alebo maliny, jahody, poprípade karamel, či rozmixované vlašské orechy. Vyskúšate?