Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
POZOLE ROJO S CÍCEROM
27.09.2022 RECEPTY
POZOLE ROJO S CÍCEROM
Pozole je to chutná, sýta a predovšetkým výživná polievka. Pôvodní obyvatelia Mezoameriky varili tento pokrm už v predkolumbovskej ére. čítať celé
LOSOSIE TACOS
25.09.2022 RECEPTY
LOSOSIE TACOS
Na tieto lososové tacos potrebujete len niekoľko ingrediencií... čítať celé
BRAVČOVO-ANANÁSOVÉ ŠPÍZY S CHIPOTLE MEDOVOU BARBECUE OMÁČKOU
27.05.2022 RECEPTY
BRAVČOVO-ANANÁSOVÉ ŠPÍZY S CHIPOTLE MEDOVOU BARBECUE OMÁČKOU
Ak si chcete ugrilovať niečo jednoduché a chutné, skúste tento recept. Môžete použiť klasický gril, alebo aj rúru. Jemne pikantná, sladká a korenist... čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. RECEPTY
  4. ARROZ A LA MEXICANA
24.02.2022
RECEPTY

ARROZ A LA MEXICANA

Niečo z histórie:

Ryžu do Latinskej Ameriky a Karibiku priviezli španielski kolonizátori v roku 1520. Konkrétne do mesta Veracruz. Prístav v tomto meste je najstarší a najväčší v Mexiku a počas koloniálneho obdobia to bol najdôležitejší prístav v Novom Španielsku. Z prístavu Veracruz sa do Španielska vyvážali morky, kukurica, fazuľa, avokádo a bavlna. Zo Španielska prišla pšenica, bôb, dobytok, ošípané, látky, víno a samozrejme ryža. Postupom času sa ryža stala veľmi obľúbenou potravinou v celej latinskej Amerike.

Najznámejšia je určite červená ryža (arroz rojo), ktorá je typickým jedlom v mexickej kuchyni s rôznymi malými obmenami v závislosti od regiónu. Známa je aj ako mexická ryža. V americkej kuchyni Tex-Mex sa zvyčajne nazýva ako španielska ryža, napriek tomu, že táto príprava ryže nie je v Španielsku známa. V podstate však ide o rovnaký recept ako pri mexickej ryži. Príprava červenej ryže  je podobná ako príprava bielej (arroz blanco), len namiesto varenia vo vode sa ryža varí v paradajkovom vývare zmiešanom s cesnakom, cibuľou, chilli, alebo aromatickými bylinkami. Ryža môže byť obohatená o hrášok, kukuricu, zemiaky, alebo dokonca aj syr.

V mayských kultúrnych oblastiach (Chiapas, Tabasco a Yucatánsky polostrov ) sa zvyčajne pridáva aj pasta achiote, ktorá je aromatická a má intenzívnu chuť, rovnako je aj prírodným červeným farbivom. Spolu s fazuľou je ryža najklasickejšou prílohou k mäsu a rybám, alebo aj na plnenie tacos, či burritos. Často používanou je dlhozrnná ryža, pretože je k príprave najvhodnejšia. Má v sebe menej škrobu, preto je po uvarení nadýchaná a zrnká sa k sebe tak nelepia.



ARROZ BLANCO

Budete potrebovať:
250 g dlhozrnnej ryže
polovicu malej cibule
1 strúčik cesnaku
1 dcl vody
2 polievkové lyžice oleja
350 ml horúcej vody
pár kvapiek limetkovej, alebo citrónovej šťavy
soľ podľa chuti

1. Ryžu dajte do nádoby, zalejte ju studenou vodou a preplachujte do doby, kým nebude voda číra.    Preložte do sitka a zbavte sa prebytočnej vody. Ryža by mala byť čo najsuchšia.
2. Do mixéra vložte cibuľu, cesnak a 1 dcl vody, rozmixujte.
3. Vo väčšom hrnci rozpáľte na stredne vysokej teplote olej. Pridajte ryžu a začnite restovať. Pravidelne miešajte, kým ryža nezačne sklovatieť. Bude to trvať asi 4 až 5 minút. Nerestujte ryžu príliš dlho. Akonáhle sa vám bude zdať ryža orestovaná, nakloňte hrniec a zbavte sa prebytočného oleja.
5. Pridajte rozmixovanú cibuľu s cesnakom a premiešajte s ryžou. Prilejte horúcu vodu a pár kvapiek limetkovej, alebo citrónovej šťavy. Všetko priveďte k varu.
6. Akonáhle sa ryža začne variť, stiahnite teplotu, osoľte a na hrniec dajte pokrievku. Varte 15 až 20 minút. Dôležité je, aby ste ryžu po zakrytí hrnca už nemiešali, inak sa z nej stane kaša. Všetka voda by sa mala absorbovať do ryže a tá by mala byť na konci krásne nadýchaná. Keď bude ryža uvarená, nechajte ju odstáť 10 až 15 minút. Ryžu môžete dozdobiť petržlenovou vňaťou, koriandrom, alebo nakrájanou jarnou cibuľkou.



ARROZ ROJO

Budete potrebovať:
250 g dlhozrnnej ryže
2-3 nakrájané paradajky
polovicu malej cibule
1 strúčik cesnaku
1 dcl vody
3 polievkové lyžice oleja
650 ml kuracieho vývaru
soľ podľa chuti


1. Ryžu dajte do nádoby, zalejte ju studenou vodou a preplachujte do doby, kým nebude voda číra. Preložte do sitka a zbavte sa prebytočnej vody. Ryža by mala byť čo najsuchšia.
2. Do mixéra vložte paradajky, cibuľu, cesnak a rozmixujte.
3. Vo väčšom hrnci rozpáľte na stredne vysokej teplote olej, pridajte ryžu a začnite restovať. Ryžu pravidelne miešajte kým nezačne hnednúť. Bude to trvať asi 8 až 10 minút. Akonáhle sa vám bude zdať ryža orestovaná, nakloňte hrniec a zbavte sa prebytočného oleja.
5. Pridajte rozmixované paradajky, cibuľu s cesnakom a premiešajte s ryžou. Pokračujte v restovaní na stredne vysokej teplote, kým sa všetka tekutina neabsorbuje. Stále pravidelne miešajte, aby sa nič nepripálilo na dno hrnca. Následne pridajte kurací vývar, soľ a priveďte k varu.
6. Akonáhle sa začne ryža variť, stiahnite teplotu a na hrniec dajte pokrievku. Varte 15 až 20 minút. Dôležité je, aby ste ryžu po zakrytí hrnca už nemiešali, inak sa z nej stane kaša. Všetka voda by sa mala absorbovať do ryže a tá by mala byť na konci krásne nadýchaná. Keď bude ryža uvarená, nechajte ju odstáť nejakých 10 až 15 minút. Ryžu môžete ozdobiť petržlenovou vňaťou, koriandrom, alebo nakrájanou jarnou cibuľkou.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Štítky
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

 

 
Kontakty
(Po-Pia, 09-17 hod.)
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk