Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 50 € a máte dopravu ZADARMO
Blog
POZOLE ROJO S CÍCEROM
27.09.2022 RECEPTY
POZOLE ROJO S CÍCEROM
Pozole je to chutná, sýta a predovšetkým výživná polievka. Pôvodní obyvatelia Mezoameriky varili tento pokrm už v predkolumbovskej ére. čítať celé
LOSOSIE TACOS
25.09.2022 RECEPTY
LOSOSIE TACOS
Na tieto lososové tacos potrebujete len niekoľko ingrediencií... čítať celé
BRAVČOVO-ANANÁSOVÉ ŠPÍZY S CHIPOTLE MEDOVOU BARBECUE OMÁČKOU
27.05.2022 RECEPTY
BRAVČOVO-ANANÁSOVÉ ŠPÍZY S CHIPOTLE MEDOVOU BARBECUE OMÁČKOU
Ak si chcete ugrilovať niečo jednoduché a chutné, skúste tento recept. Môžete použiť klasický gril, alebo aj rúru. Jemne pikantná, sladká a korenist... čítať celé
Zobraziť všetky články
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

  1. Úvod
  2. Blog
  3. ZAUJÍMAVOSTI
  4. 10 ÚŽASNÝCH FAKTOV O MEXICKEJ KUCHYNI
17.05.2022
ZAUJÍMAVOSTI

10 ÚŽASNÝCH FAKTOV O MEXICKEJ KUCHYNI

Mexická kuchyňa má veľa chronicky známych jedál ako sú tacos, guacamole, alebo enchiladas. Tieto sú samozrejme populárne hlavne v Mexiku, ale je to iba štipka z bohatej ponuky v tejto kuchyni. Veľa mexických receptov a ingrediencií je nedocenených a u nás neznámych. Autentická kuchyňa v Mexiku je pritom veľmi odlišná od tých, ktoré boli inšpirované mexickým jedlom v rôznych častiach sveta.

 

Mexická kuchyňa je plná farieb

jej jedlá sú zmesou ingrediencií a chutí pôvodných európskych obyvateľov s africkými vplyvmi ako aj s vplyvmi stredného východu. Práve vďaka nim má mexická kuchyňa toľko rôznorodých chutí, takže ak chcete variť ako pravý Mexičan, potrebujete viac ako len chilli a syr.

Nekonečná rôznorodosť

Mexiko je veľká krajina takže je aj rozdielna čo sa týka stravy, každý región ponúka úplne rozdielne kuchyne. Jasným príkladom je čokoládové mole a tlayudas ( tortilla pečená na komále, zvyčajne servírovaná s fazuľou, mäsom, zeleninou a inými prísadami ), tie sú typické pre juhovýchodnú provinciu Oaxacy. Ale v yucatanskej Peninsule nájdete ako tradičné jedlá Conchinita Pibil ( pomaly pečené bravčové ) a Panuchos ( grilovaná tortilla plnená grilovanou čiernou fazuľou, posypaná s nasekanou kapustou, kuraťom alebo moriakom, paradajkami, červenou cibuľou, avokádom a jalapenom )

Prisťahovalci a ich vplyv na mexickú kuchyňu

Mnoho tradičných receptov a ingrediencií si Mexiko adoptovalo počas každého nového prílivu prisťahovalcov. Napríklad cukrovinky sa stali populárnymi po dvoch francúzskych „nájazdoch“ v devätnástomstoročí. Neskôr, príchod ďalších prisťahovalcov z Francúzska a Talianska priniesol ďalšie nové ingrediencie, ako cestoviny a syr. V devätnástom storočí čínski prisťahovalci urobili z ryže populárne jedlo, a noví návštevníci z Libanonu prispeli svojou troškou v kuchyni Yucatanu. Ako vidíte, mexická kuchyňa je naozaj viacnárodná.

Hlavne veľa zeleniny

Nie je to ani syr, ani mäso čo vládne v mexickej kuchyni. Je to zelenina. Starodávni Mexičania si pripravovali jedlá založené hlavne na zelenine a to sa nezmenilo ani v súčasnosti. Mnoho bežných jedál si žiada kukuricu, chilli papričky, alebo fazuľu tak isto ako veľké množstvo každodenných zelenín o ktorých ste pravdepodobne nikdy nepočuli. Sú nimi napríklad  Quelite, quintonile, huauzontles, romeritos, chayote  a toto je len mini vzorka. Väčšinou sa ale jedná o divokú zeleninu a je konzumovaná v pikantných polievkach a v dusených mäsách.

Mexická kuchyňa dala svetu veľký dar

Mexiko prispelo obrovskou mierou do všetkých svetových kuchýň vďaka surovinám ako kukurica, paradajky, avokádo, kakao, fazuľa, chilli a vanilka.

Nezvyčajné suroviny mexické

Niekto môže byť prekvapený, keď počuje, že Mexičania jedia kvety. Napríklad, flores de calabaza ( tekvicové kvety ) sú veľmi chutné v polievkach a quesadillas. Flor de izote  (kvety juky ) a gasparitos sa používajú okrem polievok aj v tamales. Ďalšie zvláštne ingrediencie sú pôvodné huby ako huitlacoche ( kukuričná sneť ), čo sa používa ako náplň do quesadillas. Najstrašnejšou prísadou je však hmyz. V mexických občerstveniach môžete natrafiť na pečené kobylky, tacos s červami, escamole mravce, alebo  ahuautle.

Potrebujete špeciálne doplnky

Na prípravu autentických mexických pokrmov budete potrebovať aj pár dôležitých nástrojov. Molcajete nie je jedlo. Je to pomôcka na mletie korenia, alebo prípravu salsy. Ďalším je molinillo, metlička výborná na výrobu čokoládovej peny. Nenahraditeľný je aj comal - plochá panvica, špeciálne na prípravu tortíl. Tieto pomôcky sa používajú už stáročia, ale mnoho tradičných nástrojov bolo nahradených modernými.

Jedlá v Mexiku prezentujú celú ich kultúru

Jedlo je veľmi dôležitou súčasťou Mexičanov. Ľudia a celé rodiny sa definujú na základe jedál ktoré pripravujú a jedia. Jedlo sa predstavuje vo filmoch, knihách a aj v piesňach.

Mexická kuchyňa je celosvetový poklad

V roku 2010 sa kuchyňa Mexika dostala do zoznamu UNESCO ako nehmotné kultúrne dedičstvo. Na tomto zozname sú iba kuchyne Francúzska a Mexika.

Najlepšie jedlá sú v Mexiku na ulici

Až donedávna nebolo nič také ako exkluzívna mexická kuchyňa. Autentické mexické jedlá sú pripravované samozrejme po celej krajine, ale žiadna mexická reštaurácia na svete nemôže konkurovať doma pripravovanému jedlu mexickou mamou, alebo babkou :-). Najlepšie a najautentickejšie jedlá sú pripravované obyčajnými ľuďmi v malých prevádzkach na ulici. Recepty sa tradujú z pokolenia na pokolenie a sú rodinným dedičstvom. A práve preto je mexická kuchyňa taká jedinečná.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!
Môžete sa kedykoľvek odhlásiť.

 

 
Kontakty
(Po-Pia, 09-17 hod.)
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk